Topatleet Vera vertelt: geen plan is soms het beste plan!
Geen plan is soms het beste plan
Wees niet te streng!
We kennen allemaal van die periodes in ons leven waarin het door omstandigheden simpelweg niet lukt om een trainingsprogramma aan te houden. In zulke momenten is het beste om dag per dag te bekijken hoe je je voelt voordat je beslist wat je gaat doen. Of het nu stress, verdriet, drukte, pech, blessures, zwangerschap, een operatie of andere lichamelijke klachten zijn, het maakt niet uit. Het belangrijkste is om niet te streng voor jezelf te zijn.
Luister naar je lichaam
Maak geen vastomlijnd plan, maar maak één afspraak met jezelf: luister naar je lichaam. Als je voelt dat je lichaam niet klaar is om te sporten, forceer het dan niet. Niks moet, alles mag. Als je eenmaal begonnen bent aan een training maar na 15 minuten voelt dat het niet goed gaat, stop dan gewoon. Sporten is geen verplichting. Het is waardevol om jezelf af en toe naar buiten te schoppen voor een training, maar je lichaam weet vaak zelf het beste wat het nodig heeft. Het moeilijkste is om daaraan toe te geven.
Mijn Pech-ervaring
Ik ben in januari 2,5 weken naar Portugal gegaan om te trainen voor het NK 10km in februari, tenminste dat was het plan. Helaas had ik flinke pech en kreeg ik een voetinfectie, hierdoor was racen of goede hardlooptraining afleggen niet meer mogelijk. Toch ben ik wel naar Portugal gegaan vanwege het zonnige weer en omdat alternatief trainen zoals fietsen en crosstrainer veel leuker is om daar te doen dan in het koude Nederland. De infectie kwam niet door het hardlopen, dat maakte het voor mij ook extra frustrerend. Door in een andere omgeving te zijn was alternatief trainen wel leuker. Op zo'n moment kijk ik vooral naar wat wel lukt i.p.v. wat niet kan.
Trainen of een rustdag?
Het is oké om trots te zijn wanneer je beseft dat, ook al zegt je hoofd "je moet sporten", je gevoel je vertelt dat je lichaam er gewoon niet klaar voor is vandaag. Wat heb je aan een training die niet goed voelt en je niet gelukkiger maakt? Als ik twijfel of ik een rustdag nodig heb, stel ik mezelf altijd de vraag: "waar word ik echt beter van?". Is het beter om een dag rust te nemen en morgen weer vol aan de bak te gaan? Meestal weten we diep van binnen al wat het beste voor ons is, maar het accepteren en loslaten is vaak het moeilijkst. Durf naar je lichaam te luisteren en eraan toe te geven.
Geduld is de sleutel
Als je geblesseerd bent, heb je natuurlijk wel een plan nodig om het hardlopen rustig op te bouwen, maar het kan frustrerend zijn als je minder kunt doen dan je gewend bent. Geduld is hierbij de sleutel. Maar zelfs als je moet wachten, betekent dat niet dat je bij de pakken neer moet zitten. Kijk naar wat wel mogelijk is en niet naar wat je beperkt.
Als je tijdelijk niet kunt hardlopen, zoek dan naar alternatieven. Daag jezelf uit door iets nieuws te proberen, zoals een indoor fietsles of baantjeszwemmen. En als je gewend bent om in kilometers per week te denken, probeer dan eens te denken in trainingsuren. Dat kan je motiveren.
Ga op zoek naar alternatieve trainingen
Kortom, als je door bijvoorbeeld een blessure tijdelijk niet kunt hardlopen, is er altijd wel iets anders te doen. Wandelen, krachttraining, boksen, roeien, fietsen, buikspieroefeningen, pilates, crosstraining, yoga, noem maar op. Focus op wat je wél kunt doen en blijf gemotiveerd. En bouw het hardlopen weer langzaam op!
Vera's beste prestaties:
✔ Derde tijd allertijden in Nederland op de 5000m onder 20 jaar, 16minuten en 10 seconden.
✔ Nederland kampioen onder 20 jaar in 2021 5000m. ✔ Debut halve marathon onder 20 jaar van 1:16:10. ✔ 10km persoonlijke record: 34:45. ✔ 5e op het NK halve marathon 2023 vrouwen.